Contes infantils

Amb els contes es busca incentivar la lectura a través de la narració oral, creant un clima perquè les històries siguin explicades. Es potenciarà la participació i la complicitat dels assistents en el decurs de la narració a fi i efecte que sigui més divertit, tant pels petits com pels ganàpies.

GALIFARDEUS I LLEPAFILS

Ens vestirem amb el vestit de menjar fideus per degustar uns contes pels infants gourmets, que amb una forquilla plena d’imaginació degustarem des del moll de l’os fins a uns macarrons màgics.

LES PEDRETES DELS GRIMM

Resseguint les pedretes blanques que es veuen a la llum de la Lluna arribarem als contes encantadors i entranyables dels germans Grimm.

QUAN ELS OCELLS TENIEN DENTS

Vet aquí gegants d’un sol ull …, vet aquí una granota que va beure rius, estanys i mars …, vet aquí  tota una sèrie de contes mitològics de quan tot s’explicava a la vora del foc.

ANDERSEN AL COVE

Recordo els contes d’Andersen de quan era petit, a les golfes de casa els meus avis, hi havia un cove ple de llibres… Compartirem una selecció de contes d’Andersen plens d’aventures i tendresa.

NADAL DE TURRÓ

Tió tió, caga turró…

A Betlem me’n vull anar,…

Gingle bells, gingle bells,…

El 25 de desembre, fum fum fum…

Les cançons de tota la vida ens acompanyaran a descobrir les aventures dels personatges més entranyables d’aquestes dates senyalades… ai, ai, que sento pudor a sofre! …

ESPERXATS!

En el llenguatge banyolí emprem «esperxar» quan se’ns penja alguna cosa en algun lloc de difícil accés; per exemple: “se’ns ha esperxat la pilota a dalt de la figuera”. Quan parlem de contes esperxats són contes que no tenen ni solta ni volta, però que ens fan passar una bona estona mentre els cacem al vol.

CONTES, RONDALLES I ALTRES LILAINES

Si observem el foc ens podem imaginar tota una galeria de personatges que ens faran viatjar arreu del món amb una bona dosi de sentit de l’humor i amb molt d’amor.

CUCUDRULUS

Voleu saber a què juguen els cocodrils? Us podeu creure que un cocodril es va enamorar d’una girafa? Quan surt la cocollona sobre el riu Onyar?… Aquestes són algunes de les respostes que es desvetllaran en aquesta sessió de narració oral, on els cocodrils fan de les seves.

DE LA SELVA A LA VOSTRA BIBLIOTECA

Un nen va dir:
– Ei que he vist un conill a la Lluna!
I l’altre li va contestar:
– Doncs jo sé que abans els elefants tenien el nas com una patata.

Un tercer també hi va posar cullerada:

– El meu tiet em va dir que una hiena sabia tocar molt bé el saxo.
Davant d’aquest joc de disbarats la senyoreta va dir:
– Uuuuuuuuuueeeeeeeeeepaaaaaa!

I en patrap i jo vàrem tornar a casa

Si voleu entendre quelcom us recomano vívament aquesta sessió de narració oral.

DE PLANETA EN PLANETA EN BICICLETA

Ni naus espacials, ni supersiderals, ni supersòniques, ni hiperpunyetes. El que ens cal per fer un viatge interplanetari és la nostra imaginació i la bicicleta de la bruixa Brunilda.

DRACS ESPARRECATS

Per què els dracs són tan ferotges?
Per què els dracs es mengen gent?
Per què els dracs tenen mal alè?
Per què hi ha dracs de tots colors?

Jo em pregunto el per què,
tot i que jo no sé el per què.

FADES DOLCETES I BRUIXES PELUDES

Contes plens de màgia, tendresa i humor de dones fantàstiques que no sabem si existeixen, «pero haverlas hailas».

LA CASTANYERA I EL SEU CISTELL DE CONTES

Marrameu torra castanyes a la voreta del foc …   patum ja esclata un altre conte ple dels colors i olors de tardor que farà les delicies de petits i grans.

LLEGENDES DEL PLA DE L’ESTANY

M’agrada explicar contes d’on visc, passejo i gaudeixo. Sessió especialment dedicada a la terra que m’acull. Recull de llegendes de Banyoles i contes propis inspirats en el marc de l’estany i el bosquet màgic de les Estunes.

NI GAIRE NI MASSA, CONTES DE PLAÇA

De ben petit els dimecres la mare em portava al mercat de la Plaça Major, i les converses amb els botiguers i botigueres eren d’allò més entretingudes. En aquesta sessió de narració oral cada parada ens portarà un conte que ens despertarà un univers de colors, d’olors i d’humor. Així que trieu i remeneu que m’ho treuen dels dits!

QUE LLEGEIXI TA TIA!

Si sabéssim que quan obrim un llibre sobre un univers màgic no deixaríem tancar mai les biblioteques. L’encant de quan s’obre un llibre impregna tots els personatges petits i grans dels contes d’aquesta sessió de narració oral.

CARALLOTS!

A Lleida dels que fan ruqueries o bestieses se’n diuen carallots. De les meves arrels lleidatanes en recupero aquest mot per presentar una sessió de narració oral plena de rialles per a tots i totes.

VIATGES AMB UN ESCLOP I UNA ESPARDENYA

És igual si vaig amb esclops, espardenyes de betes o esportives. De la manera que viatjo més bé és amb la imaginació dels contes, sempre em passen unes aventures que em fa arribar terres inexplorades per ningú i que em ve de gust compartir amb tothom.

SI BEMOLLS A LA TERCERA AUGMENTADA

El meu fill un dia em va sorprendre i em va dir que la música és una manera d’estimar, aquest comentari em va fer immensament feliç.
Aquesta sessió de narració oral escènica us presenta una partitura curulla d’històries de músics de mitja nota i de si bemolls d’arreu.

nota: es diu d’un si bemoll o “bemol” d’una persona que fent-se l’entesa en el camp musical en té una desconeixença més que remarcable.